Crna Gora prva u svijetu po broju prijava za Social Impact Award (SIA) program

You are currently viewing Crna Gora prva u svijetu po broju prijava za Social Impact Award (SIA) program

Od 18 država koje učestvuju u SIA programu na tri kontinenta – Evropa, Azija i Afrika, Crna Gora je ove godine ostvarila najveći broj prijavljenih ideja sa ukupno 154 prijavljena učesnika.

Ovogodišnji ciklus programa Social Impact Award (SIA) posvećenog društvenom preduzetništvu mladih bilježi rekordno interesovanje i broj prijava u Crnoj Gori do sada i ujedno najveći broj prijava u svih 18 zemalja na čak tri kontinenta u ovogodišnjem ciklusu.  Prošle godine, SIA program zabilježio je 50 prijava, dok ove godine taj broj iznosi 80, sa ukupno 154 prijavljena učesnika.

Finalisti će biti proglašeni 28. juna odlukom stručnog žirija koji čini 10 istaknutih profesionalaca i to: dr Bojana Femić-Radosavović (Fond za inovacije Crne Gore), Ivan Šoć (Five Grupa), Ivica Todorović (Karijerni centar Univerziteta Crne Gore), dr Jelena Borovinić-Bojović (Skupština Glavnog grada), Jelena Doderović (Idea-CG), mr Marica Melović (Direktorat za naučno istraživačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija), dr Milica Vukotić (Univerzitet Donja Gorica), Nebojša Vučurović (Erste banka), Nikola Tripković (Investiciono-razvojni fond Crne Gore), Sanja Mrkić (Centralna banka Crne Gore) i Zvezdana Vuletić (Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora). Nakon izbora finalista, početkom jula održaće se događaj na kome će finalni timovi imati mogućnost da odaberu svog mentora sa kojim će raditi u periodu od tri mjeseca na razvoju svojih ideja.

Ovogodišnji mentorski tim čine: Batrić Krvavac (Pillbie), Dejana Ponoš (Pepper), mr Eleonora Albijanić (Elektroprivreda Crne Gore), Ilija Kaluđerović (NEST Coworking), mr Ljijana Burzan Nikolić (BI Communication), Luka Krsmanović (Intersport), Miodrag Čučka (Grawe osiguranje), Nemanja Nikolić (GoldBear Technologies), mr Vanja Kljajević (Evropska banka za obnovu i razvoj) i Veselin Todorović (T-Accounting). Osim mentorskog rada, finalistima će biti obezbijeđen i set besplatnih edukativnih radionica, a sve u cilju kvalitetnijeg i podrobnijeg razvoja i realizacije njihovih ideja, kao i priprema za finalno takmičenje koje će se održati krajem septembra zajedno sa učesnicima iz svih 18 zemalja koje sprovode ovaj program.

Tri pobjedničke ideje biće odabrane na osnovu kriterijuma: inovativnost, stepen društvenog uticaja i izvodljivost. Osim mentorske podrške i besplatnih edukativnih radionica, izabrani timovi osvajaju početni kapital u iznosu od 1.500 eura i obezbijeđen put na međunarodni SIA Samit, koji se ove godine održava u Njemačkoj. Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Četvrti rangirani tim takođe osvaja početni kapital u iznosu od 1.500 eura, mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit.

Kroz SIA program, cilj je podsticanje razvoja preduzetništva među mladima, sa akcentom na biznis ideje koje su u skladu sa principima održivog razvoja i koje imaju za cilj da odgovore na neki od gorućih problema zajednice. “Vrlo smo zadovoljni brojem pristiglih prijava, što samo pokazuje da se mladi u Crnoj Gori i te kako interesuju za društveno preduzetništvo. U proteklom periodu, sa SIA karavanom edukativnih radionica obišli smo cijelu Crnu Goru, razgovarali sa mladima o njihovim idejama i slobodno možemo reći – Crna Gora ima svijetlu budućnost kada je razvoj društvenog preduzetništva u pitanju. Mladima je potrebno dati samo mali podsticaj i prostor, a njihove ideje i talenat dovoljno govore o želji da stvaraju kvalitetna rješenja koja mijenjanju zajednicu na bolje”, izjavila je Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka SIA programa u Crnoj Gori.

O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču. U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice. Pored generalnih pokrovitelja, partneri SIA programa su Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora, Idea-CG, Centralna banka Crne Gore, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica, a podršku programu pružaju i Neregelia, Alter Modus, Privredna komora Crne Gore, NEST Coworking i The Chedi Luštica Bay.

  • Reading time:6 mins read