Panel diskusija – Mladi u nauci

You are currently viewing Panel diskusija – Mladi u nauci

Vuk Jovović, rođen u Nikšiću, gdje je završio osnovnu i srednju školu, otkriva svoje afinitete prema matematici i računarskim naukama pa 2017. godine upisuje na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici, Prirodno-matematički fakultet. Nakon osnovnih, Jovović upisuje master studije na istom fakultetu, smjer Matematika. Dugogošnji je član NVO “Prona” gdje je angažovan na praktikumu matematike, a njegov je rukovodilac od 2019. godine. Kao stipendista Crne Gore i Evropske laboratorije za nuklearna istraživanja, boravio je 3 mjeseca u Ženevi gdje je pohađao CERN’s Summer School, tokom koje je radio i na projektu u CMS kolaboraciji. Trenutno je zaposlen kao saradnik u nastavi na Univerzitetu Crne Gore i Univerzitetu Donja Gorica.

Helena Perović rođena je u Podgorici, gdje je završila Osnovnu školu i Gimnaziju, sada je student treće godine Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta Crne Gore, na smjeru Matematika.
U organizaciji NVO za popularizaciju nauke “Prona”, učestvovala je na Zimskoj školi nauke, u ulozi asistenta, bila je mentor za pisanje naučno-istraživačkog rada na temu ,,Proučavanje otisaka prstiju kroz matematiku”, dok je na Ljetnjoj školi nauke držala predavanja iz oblasti Topologije.
Još kao srednjoškolka, uspješno je završila Ljetnji kurs italijanskog jezika na Institutu Mikelanđelo, u Firenci. Tokom školovanja bila je učesnik projekta Web akademije „Mreža mozgova“, u organizaciji OSCI (Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu); polaznik prvog Kampa za talente, u organizaciji Univerziteta Donja Gorica; učesnik brojnih radionica u organizaciji UNICEF-a; polaznik programa ,,Girls Who Code”, u organizaciji Američkog ugla, u Podgorici.
U julu 2019. godine pohađala je Ljetnju školu matematike, na Oksford Univerzitetu, u Velikoj Britaniji, a godinu dana kasnije uspješno je završila intenzivan kurs engleskog jezika struke, na Univerzitetu Crne Gore, u okviru Erasmus+ projekta ReFlame (Reforming Foreign Languages in Academia in Montenegro).
Učestvovala je, kao član ekipe Crne Gore, na svjetskom takmičenju ,,1st Cyberspace Mathematical Competition”, a već naredne godine godine pohađala je Ljetnju školu matematike, ,,Mathematical summer in Paris”, u online formatu.

Sara Milinković je studentkinja završne godine osnovnih studija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, smjer Elektronika, telekomunikacije i računari. Svoje usavršavanje namjerava da nastavi na master studijama Elektronike. Dobitnica je univerzitetske nagrade za najboljeg studenta Elektrotehničkog fakulteta u studijskoj 2022/23 godini. Višegodišnji je aktivni član NVO “Prona” gdje ima priliku da svoje znanje i iskustvo podijeli sa mlađim generacijama.

  • Reading time:4 mins read